МАГИЯТА НА КУРКУМАТА

Куркумата е високоценено растение, която се ползва широко като подправка или като лечебно средство.
В Аюрведа е известна като билка за укрепване на организма и затопляне на цялото тяло. Традиционното в Индия се прилага за подобряване на храносмилането, чревната флора, при лечение на метеоризъм, за пречистване на черния дроб и жлъчния мехур, за нормализиране на менструацията, за облекчаване на артритни болки и подуване на ставите. Локално се използва върху навяхвания, изгаряния, натъртвания и ухапвания от насекоми.

Напоследък различни научни изследвания подкрепя факта, че куркумата наистина съдържа съединения с важни лечебни свойства, които се наричат куркуминоиди. Най-важното от тях е куркуминът – биоактивно вещество, което се бори с възпалението на молекулярно ниво.

куркума

  • Куркумата облекчава болката
    Растението има мощно противовъзпалително действие и може да бъде полезно като средство за облекчаване на болки в ставите. При проучване на пациенти с ревматоиден артрит, куркуминът е показал по-добра ефективност от противовъзпалителното лекарство, което е изследвано заедно с него. Множество други изследвания, които разглеждат ефектите на куркумина върху артрита, отбелязват значително облекчение на различните симптоми.

 

  • Куркумата е силен антиоксидант
    Оксидативните увреждания се смятат за един от механизмите, свързани със стареенето и развитието на много заболявания. В основата им стоят свободни радикали – силно реактивни молекули, склонни да реагират с важни органични вещества като мастни киселини, протеини или ДНК. Основната причина антиоксидантите да са толкова полезни е, че защитават тялото ни от тези свободни радикали и ни предпазват от оксидативен стрес. Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали, а същo така повишава активността на антиоксидантните ензими. По този начин той атакува двойно свободните радикали – първо директно ги блокира, а след това стимулира собствените антиоксидантни механизми на организма.

 

  • Куркумата подобрява мозъчната функция
    Свойството на куркумина да увеличава мозъчните нива на протеина BDNF – мозъчен невротрофичен фактор (brain-derived neurotrophic factor), го прави подходящо естествено средство за забавяне на развитието или за терапия на множество мозъчни заболявания и свързаното с възрастта намаляване на мозъчната функция.

 

  • Куркумата понижава риска от сърдечни заболявания
    Сърдечните заболявания днес са най-големият убиец в световен мащаб. Куркуминът може да бъде от полза при различни етапи от процеса на развитие на сърдечни заболявания. Основната полза от него в този случай е подобряването на функцията на ендотела (лигавицата покриваща вътрешната повърхност на кръвоносните съдове). Ендотелната дисфункция, включваща неспособност на ендотела да регулира кръвното налягане, кръвосъсирването и различни други фактори, е основен причинител на сърдечните заболявания. Различни проучвания показват, че куркуминът води до подобряване на ендотелната функция. Куркуминът намалява възпалението и окислителното увреждане, които са важни фактори при сърдечните заболявания.

 

Как да използваме на куркумата:
При респираторни заболявания, простуди и за пречистване на кръвта – половин чаена лъжица куркума и една чаена лъжица мед се разтварят в 150 мл вряла вода, оставят се да престоят за 5 мин и се приемат 3 пъти дневно след хранене.

При кашлица, бронхит или катар на горните дихателни пътища – в сух съд се поставя една чаена лъжица куркума и при запичането й се отделя дим, който се вдишва.

При фарингит – смесват се една чаена лъжица мед с половин чаена лъжица куркума и получената смес се задръжа в устата до пълното разтваряне на сместа. Приема се няколко пъти на ден след ядене;

При синини, травми, лишеи, екземи, заболявания на кожата, причинени от паразити – половин чаена лъжица куркума и щипка сол се смесват с малко вряща вода до получаването на гъста, хомогенна каша. Кашата се нанася върху кожата с марля отгоре и когато изсъхне марлята се премахва заедно с кашата.

При заболявания на ставите – сутрин на гладно чаша топло мляко с половин чаена лъжичка куркума в него.

Внимание!
Пациенти с хипогликемия не бива да използват куркума в големи количества, дори като подправка в храната си.
Куркумата може да причини нежелани ефекти като гадене, диария, повишен риск от кървене, хипотония (понижено кръвно налягане), маточни контракции, повишен менструален поток.
Ако сте бременна, консултирайте се с вашия лекар преди да използвате куркума!

Вашият коментар

Herb Solutions